nederland

Patholoog twijfelt aan doodsoorzaak grensrechter Nieuwenhuizen

24 mei 2013

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) is mogelijk niet om het leven gekomen als gevolg van de schoppen en trappen die hij kreeg tijdens een voetbalwedstrijd. Nieuwenhuizen kan ook zijn overleden door een spontaan ontstaan sneetje in zijn halsslagader.

Dat concludeert forensisch patholoog Christopher Milroy, die is ingeschakeld door de advocaten van een van de verdachten, meldt de Volkskrant vrijdag.

Scotland Yard

Advocaten Gerard Spong en Sidney Smeets verdedigen een van de verdachten van doodslag op de grensrechter en hebben Milroy ingehuurd.

Milroy was voorheen hoofdpatholoog van het Britse Scotland Yard. Volgens hem heeft de ader van de grensrechter een afwijking die in uitzonderlijke gevallen kan leiden tot plotseling overlijden.

Dit kan gebeuren als de ader zeer wordt gerekt en er een scheuring in de bloedvaten optreedt.

NFI

Het NFI zou die afwijking niet hebben opgemerkt.

In het sectierapport van het NFI staat dat het hoogst waarschijnlijk is dat Nieuwenhuizen om het leven is gekomen door trappen en schoppen tegen zijn hoofd en nek.

Het NFI laat aan elsevier.nl weten gedurende het onderzoek niet op de zaak in te willen gaan.

Mishandeling

Grensrechter Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys overleed begin december, nadat hij de dag ervoor na een wedstrijd was mishandeld door een aantal leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten.

Zes spelers van 15 tot 17 jaar van het Amsterdamse elftal en een vader van een van hen, zitten sinds december vast. Eén van de verdachten is inmiddels vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.