nederland

Verdachte van Eindhovense mishandeling wil zich melden in Nederland

Door Claartje Vogel - 17 mei 2013

Brett S., een van de hoofdverdachten van de zware mishandeling in Eindhoven begin dit jaar, wil zich op eigen houtje melden bij de officier van justitie in Den Bosch. Dinsdag besloot het Hof van Cassatie dat de verdachte offiiceel moet worden uitgeleverd aan Nederland.

Dat schrijft Vlaams dagblad Het Nieuwsblad. De negentienjarige Belg Brett S. wordt verdacht van de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven.

Uitlevering

In april besloot de Antwerpse Kamer van inbeschuldigingstelling dat S. moet worden uitgeleverd aan Nederland. De verdachte ging in beroep bij het Hof van Cassatie, maar dat sprak dinsdag hetzelfde vonnis uit, omdat op videobeelden duidelijk te zien is dat hij een actieve rol speelde in de mishandeling.

S. kan nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar dat ziet hij niet zitten. Volgens zijn advocaat is de verdachte moe van de juridische strijd. De raadsman belde donderdag naar de officier van justitie in Nederland, om te vragen of Brett S. zichzelf mag komen aanbieden.

Mishandeling

‘Ik kan je niet beletten naar Nederland te rijden, maar ik geef de voorkeur aan de officiële procedure,’ zei de officier.

Brett S. besluit vanmiddag of hij zelf met zijn advocaat naar Den Bosch rijdt, of dat hij zijn officiële uitlevering afwacht.

De mishandeling waarvan Brett S. wordt verdacht, gebeurde op 4 januari. Een groep van acht jongeren schopte en sloeg een man in Eindhoven op straat in elkaar. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten. Opsporingsprogramma Bureau Brabant zond beelden uit van de mishandeling, waarop de daders herkenbaar zijn.

Vijf van de acht verdachten wonen in België. Het Nederlands Openbaar Ministerie trok het uitleveringsverzoek voor drie van de vijf jongens in omdat zij niet actief bij de vechtpartij waren betrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.