nederland

Jaarlijks honderden snelheidsboetes onterecht uitgedeeld

17 juni 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) verstuurt jaarlijks minstens honderden onterechte snelheidsboetes. Bestuurders van campers en bestelbusjes lopen een grote kans een snelheidsboete te ontvangen terwijl zij zich houden aan de maximumsnelheid.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van RTL Nieuws. Het OM is op de hoogte van de fouten maar heeft automobilisten nooit gewaarschuwd.

Fout

Het gaat vooral vaak fout bij campers en bedrijfswagens maar de fouten kunnen ‘theoretisch’ ook bij personenauto’s zijn gemaakt. Trajectcontrolesystemen zien campers en bedrijfswagens ten onrechte aan voor personenauto’s met een aanhangwagen, waarvoor de maximumsnelheid 90 kilometer per uur is.

Het OM erkent de fout en meldt dat er jaarlijks tweewhonderd tot driehonderd bestuurders zich melden met een onterechte boete. Het is onduidelijk hoeveel automobilisten de onterechte boete gewoon betalen.

Boete

Officier van justitie Lars Stempher zegt dat het gaat om een technisch probleem. Het OM is in overleg met de fabrikant en de Rijksdienst voor wegverkeer om te zorgen dat de fout in de toekomst niet meer wordt gemaakt.

Het OM roept iedereen op die twijfelt over een boete zich te melden. Ook boetes waarvoor de bezwaartermijn is verstreken, worden nog behandeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.