nederland

Mazelen in Biblebelt: aantal zieken sinds dinsdag verdubbeld

Door Anna Vossers - 14 juni 2013

In de Biblebelt hebben minstens 67 mensen op dit moment de mazelen. Op een christelijke basisschool in het Brabantse Andel zijn al 50 van de 245 leerlingen ziek.

Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog hoger dan de 67 gemelde gevallen, omdat niet alle zieken naar de huisarts gaan, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Besmettelijk

Dinsdag waren er nog 30 bevestigde gevallen van mazelen. Het gaat vooral om leerlingen van reformatorische basisscholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Alblasserwaard, in de volksmond de ‘Biblebelt’.

Symptomen zijn koorts, verkoudheid, rode ogen en huiduitslag. Het is een zeer besmettelijke ziekte. Een ziek kind kan meer dan tien anderen aansteken vanaf vier dagen voor tot vier dagen na de eerste huiduitslag.

Vaccinaties

De meeste Nederlandse kinderen zijn tegen mazelen ingeënt en zullen de ziekte daardoor nooit krijgen. Veel strenggelovige ouders laten hun kinderen niet vaccineren tegen ziektes, vanwege hun geloofsopvatting.

Vooral op de Biblebelt breekt daarom geregeld polio, rode hond, bof of mazelen uit. De laatste mazelenepidemie brak uit in 1999. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven er drie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.