nederland

Schutter Brabants kickboksgala krijgt zestien jaar cel

Door Arne Hankel - 14 juni 2013

De 32-jarige Siamak S. uit Veghel is vrijdag veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van kickbokspromotor Youssef Sabbahi (37) en het neerschieten van diens broer tijdens een kickboksgala in Zijtaart in november.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf tegen hem geëist. De straf viel lager uit omdat de rechter niet gelooft dat de verdachte het plan had om de mannen te vermoorden.

Doorgeladen pistool

Dat hij met met een geladen vuurwapen naar het kickboksgala ging terwijl hij kon verwachten dat er rivalen van hem zouden zijn, was onvoldoende voor de rechtbank. Er is daarom geen bewijs voor moord en poging moord maar wel voor doodslag en poging doodslag.

Het beroep op zelfverdediging uit angst of paniek wees de rechter af. Er is geen bewijs dat een vriend van hem dreigde te worden doodgeslagen, zoals de verdachte verklaarde. Het was ‘volstrekt disproportioneel’ om van dichtbij en gericht op de slachtoffers te schieten, concluderen de rechters.

Sportscholen

Aanleiding voor de vechtpartij was een sluimerend conflict tussen twee sportscholen in Veghel.

Aan de weduwe, slachtoffer en nabestaanden moet Siamak S. in totaal ruim 25.000 euro schadevergoeding betalen. Siamak S. was niet bij de uitspraak. Hij liet via zijn advocaat weten dat hij in hoger beroep gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.