nederland

Teeven bindt in: minder gevangenissen moeten sluiten

Door Servaas van der Laan - 19 juni 2013

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) is deels gezwicht voor de kritiek op zijn bezuinigingen op het gevangeniswezen. Niet 26 maar 19 penitentiaire inrichtingen zullen hun deuren moeten sluiten.

De zeven gevangenissen die openblijven zijn Scheveningen, Zoetermeer, Almelo, Zuyderbos, Amerswiel, Hoogvliet, Norgerhaven en Esserheem.

Banen

Dat betekent dat er minder banen zullen moeten worden geschrapt. In eerste instantie zouden zeker 3.400 gevangenismedewerkers hun baan verliezen. Dat aantal wordt teruggebracht naar 2.000.

Er is veel kritiek op het bezuinigingsplan van de staatssecretaris. Zo lieten gemeenten en provincies berekenen dat de plannen vanwege de vele afvloeiregelingen van personeel en de afschrijvingen op de gebouwen juist geld zullen kosten in plaats van besparen.

Enkelband

Eerder moest de staatssecretaris ook al zijn plannen voor de enkelbanddetentie herzien na waarschuwingen hierover van onder meer rechters.

Alleen gevangenen die toch al met verlof mogen, komen nu in aanmerking voor een enkelband. Teeven wil nog altijd 340 miljoen euro bezuinigen, maar het is nu niet duidelijk waar hij dat geld vandaan gaat halen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.