nederland

DNA geeft uitsluitsel: dood dier Luttelgeest was een wolf

Door Servaas van der Laan - 21 juli 2013

Het dode dier dat begin deze maand bij Luttelgeest werd gevonden, was inderdaad een wolf en geen wolfshond. Dat blijkt uit DNA-onderzoek.

Dat heeft biodiversiteitscentrum Naturalis zondag laten weten.

Op basis van uiterlijke kenmerken kon eigenlijk al worden vastgesteld dat het om een wolf ging, maar nu is er 100 procent zekerheid.

DNA

Naturalis liet het DNA-materiaal van het dier in Italië onderzoeken. De Italianen bevestigden dat het om een Canis lupus gaat. Waar de wolf precies vandaankomt, is onbekend.

Het materiaal wordt vergeleken met roedels wolven die in Duitsland voorkomen. Die onderzoeksresultaten worden komende week verwacht.

Eigen kracht

De onderzoekers gaan ervan uit dat het dier op eigen kracht naar Nederland is gekomen. Toch wordt er ook rekening gehouden met het scenario dat iemand het dode dier in Nederland heeft neergelegd.

De regering is verdeeld over de aanpak van de wolf, mocht het dier hier vaker worden gesignaleerd. De VVD vindt dat er hard tegen de wolf moet worden opgetreden, terwijl de PvdA de komst van de wolf juist ziet als een positief signaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.