nederland

Zorgen over voortbestaan Slotervaartziekenhuis na miljoenenverlies

10 juli 2013

Als er niet wordt ingegrepen, moet het Slotervaartziekenhuis vrezen voor het voortbestaan. Het ziekenhuis leed vorig jaar een verlies van 2,1 miljoen euro, terwijl het jaar daarvoor nog een winst van 5,2 miljoen euro werd gemaakt.

Dat staat in het jaarverslag dat accountant KPMG woesdag heeft gepubliceerd.

Grote problemen

De omzet steeg in 2012 weliswaar met 9 miljoen naar 145 miljoen euro. Maar de kosten namen toe met 16 miljoen euro waardoor na verrekening met de baten en lasten en de vennootschapsbelasting een verlies werd genoteerd van 2,1 miljoen euro.

In het jaarverslag staat dat zelfs de continuïteit van het Slotervaartziekenhuis in het geding is. De raad van bestuur signaleert grote problemen voor het ziekenhuis als een van de direct opeisbare leningen die het ziekenhuis heeft uitstaan door een van de partijen wordt teruggevraagd.

Strijd

Vastgoedondernemer Jan Schram redde het eerste private ziekenhuis van Nederland in 2006 al van een faillissement. Sinds het overlijden van Schram is er een felle strijd gaande over de aandelen van het ziekenhuis tussen de erfgenamen van de onernemer en de ex-direceur van het ziekenhuis Aysel Erbudak.

Door de ruzie onder de aandeelhouders heeft de ING de rekening-courantfaciliteit al verlaagd van 51 miljoen naar 28 miljoen euro. Vanaf juli zal de kredietkraan met een miljoen per kwartaal verder worden dichtgedraaid.

Schandalen

Aysel Erbudak werd in februari 2013 geschorst omdat ze met Achmea over zorginkoop onderhandelde zonder dit te overleggen met de andere bestuurders. De onderhandelingen mislukten aanvankelijk.

In maart werd de ex-directeur ook beschuldigd van zelfverrijking ten koste van het ziekenhuis. Zo zou ze met een creditcard vierduizend euro aan bonbons hebben afgerekend en een miljoen aan spookfacturen met ziekenhuisontwikkelaar Simed Internationaal hebben opgesteld om een privéproject in Turkije te financieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.