nederland

Friso vrijdag begraven in Lage Vuursche

13 augustus 2013

Prins Friso wordt vrijdagmiddag in besloten kring begraven in Lage Vuursche. De dienst in de Stulpkerk zal worden geleid door dominee Carel ter Linden. Daarna wordt prins Friso begraven op de daarbij gelegen begraafplaats.

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor prins Friso plaats. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekendgemaakt. Op overheidsgebouwen gaan de vlaggen vrijdag halfstok ter gelegenheid van de begrafenis.

Stulpkerk

De Stulpkerk is een hervormde kerk in Lage Vuursche in de gemeente Baarn. Het kerkje, dat is gebouwd in 1659, staat in de buurt van kasteel Drakensteyn. Friso groeide daar op met zijn broers Willem-Alexander en Constantijn. Prinses Beatrix, die nadat zij Koningin was geworden naar Den Haag verhuisde, zal er in de toekomst weer gaan wonen.

Dominee Carel ter Linden staat bekend als de ‘hofpredikant’ van de koninklijke familie. Hij zegende niet alleen het huwelijk van Friso met Mabel Wisse Smit in, maar ook dat van Constantijn en Laurentien, en het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Ook leidde Ter Linden de uitvaart van prins Claus en prins Bernhard en doopte hij onder anderen prinses Amalia.

Familiezaak

De RVD liet eerder al weten dat de uitvaart van prins Friso een familiezaak is, omdat Friso sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer is van het Koninklijk Huis. Er werd gespeculeerd of hij zou worden bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft, die in verbouwing is. Recente bijzettingen daar zijn die van prins Claus (2002), prinses Juliana (2004) en prins Bernhard (2004), die allen wel lid waren van het Koninklijk Huis toen zij overleden.

Prins Friso overleed maandag aan de complicaties van de hersenbeschadiging die hij opliep bij een ernstig ski-ongeluk in Lech op 17 februari vorig jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.