nederland

Wolvenpoep wijst uit: de wolf is terug in Nederland

Door Tom Reijner - 06 augustus 2013

De wolf die op 4 juli in Flevoland langs de weg werd gevonden, is daar niet neergelegd. Onderzoekers van Wageningen Universiteit, Universiteit van Utrecht en biodiversiteitscentrum Naturalis stelden dat vast aan de hand van wolvenpoep.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag. Dat betekent dat de wolf na anderhalve eeuw afwezigheid terug is in Nederland.

Grap

Eerder werd nog gedacht dat de wolf in Duitsland was aangereden en dat het beest als grap was neergelegd. Faunabeheer Flevoland, verantwoordelijk voor een verantwoorde uitvoering van beheer van flora en fauna, stelde ‘dat niemand een aanrijding heeft gemeld en dat er een bever in zijn maag is gevonden’. Bevers leven niet in Flevoland.

Aanvankelijk werd gedacht dat het ook om een wolfshond kon gaan. Naturalis stelde op 21 juli echter vast dat het een wolf betrof en presenteerde het onderzoek in een openbare presentatie.

Verdeeld

Politieke partijen zijn het niet eens over de aanpak. In juli waren PvdA en VVD nog verdeeld over de komst van de wolf. De VVD vond de terugkeer van de wolf gevaarlijk, omdat de effecten op de volksgezondheid en verkeersveiligheid nog onduidelijk zijn.

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi zag het niet zo somber in. Volgens haar laat de komst van het dier juist zien dat het goed gaat met de natuur in Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.