nederland

Miljoenenclaim NS bij Italiaans moederbedrijf Fyra

25 september 2013

De Nederlandse Spoorwegen (NS) stelt het Italiaanse miljardenconcern Finmeccanica verantwoordelijk voor het falen van de Fyra. Het Nederlandse spoorwegbedrijf wil miljoenen zien van de industriële holding waar ook Ansaldo Bredo onder valt.

Dat heeft de NS woensdag laten weten.

De NS dagvaardt Finmeccanica omdat het daar het geld hoopt te vinden dat bij het noodlijdende Ansaldo Breda niet aanwezig zou zijn. De vervoerder wil een bedrag op tafel zien dat kan oplopen tot ‘enkele honderden miljoenen euro’s.

Garantstelling

De Italiaanse miljardenholding, producent van onder meer legermaterieel, auto’s, robot- en ruimtevaartapparatuur, zou in het contract tussen Ansaldo Breda en de NS garant staan voor de Fyra.

Nu de Italianen volgens de NS een inferieur product hebben geleverd, moet het moederbedrijf daarvoor opdraaien.

Italiaanse verdediging

De NS wil de 200 miljoen euro terugzien die het voor de treinen heeft betaald, plus vergoedingen voor misgelopen inkomsten en juridische kosten.

Of het bedrag snel naar de bankrekening van de NS over zal worden gemaakt, lijkt onwaarschijnlijk. De Italianen vinden dat de NS zelf schuldig is aan het falen vanwege bewezen incompetentie. Het voormalige staatsbedrijf Finmeccanica is bovendien verwikkeld in vele juridische procedures die vaak meerdere jaren duren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.