nederland

Verdachte gearresteerd voor moord op Nicole van den Hurk

17 januari 2014

Een 46-jarige man uit Helmond is opgepakt voor moord of doodslag op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De man wordt er ook van verdacht dat hij haar heeft verkracht.

De politie heeft de man dinsdagochtend in zijn woonplaats aangehouden. Er blijken overeenkomsten te zijn tussen het DNA-profiel van de verdachte en DNA-profielen uit het moordonderzoek.

Doorstart

De politie zegt dat het onderzoek naar de moord eind 2012 een doorstart heeft gemaakt vanwege nieuwe informatie. Vanwege de nieuwe informatie is het DNA van de verdachte vergeleken met de sporen en was er al eind 2012 een match. Zes politiemedewerkers werkten sindsdien ‘in stilte’, zorgvuldig en met veel overleg verder aan de zaak.

De verdachte is een bekende van de politie. Een woordvoerder wil niet zeggen of hij eerder is veroordeeld. ‘We hadden DNA van hem dat we mochten gebruiken,’ zegt hij.

Verdwijning

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995 toen zij op haar fiets van haar oma in Tongelre op weg was naar haar baantje in een supermarkt in een winkelcentrum in Woensel, een noordelijk deel van Eindhoven.

Zes weken later werd ze dood teruggevonden in een bosje nabij een weg tussen Lierop en Mierlo. Hoe het meisje om het leven kwam en of ze werd misbruikt, hebben politie en justitie nooit willen zeggen.

Stiefbroer

In 2011 werd de zaak heropend toen haar stiefbroer Andy in Groot-Brittannië op Facebook suggereerde dat hij de dader was. Hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Nederland.

Uiteindelijk vond de politie geen bewijs dat Andy bij de dood van zijn stiefzus betrokken was. Hij kwam daarop vrij. In verband met het onderzoek werd het lichaam van het vermoorde meisje opgegraven.

Ook in de jaren negentig zat Andy al eens vast als verdachte, net als stiefvader Ad van den Hurk. De zaak domineerde toen maandenlang het nieuws.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.