nederland

‘Door windmolens bij kust gaan zesduizend banen verloren’

06 februari 2014

De plaatsing van windmolenparken dicht bij de kust, een wens van de rijksoverheid, leidt tot 200 miljoen euro minder inkomsten uit toerisme per jaar en een blijvend verlies van bijna zesduizend banen.

Dat zeggen de wethouders van de kustgemeenten Zandvoort, Noordwijk, Katwijk en Wassenaar donderdag in een brief aan de VVD-ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Goedkoop

De twee bewindslieden laten studies uitvoeren of het mogelijk is windmolens tot op een zichtafstand van 6 kilometer uit de kust. Dat zou goedkoper zijn dan verder weg in zee.

Maar de kustgemeenten spreken dat tegen. Zij zeggen dat de besparing niet opweegt tegen de totale schade die ontstaat.

Aantasting

De wethouders zijn bang dat naast economische schade de nationale identiteit van Nederland als kustland met vrij uitzicht op de horizon ‘fundamenteel’ wordt aangetast. ‘Het is een aanslag die de gehele Nederlandse kust bedreigt,’ vindt de Zandvoortse wethouder Belinda Göransson

In de eerste berekeningen zijn niet alle belangen evenwichtig meegewogen, zeggen de wethouders, die zich baseren op eigen onderzoeken. Daarin is berekend tot welke omvang de economische schade van de plannen kan oplopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.