nederland

Klopjacht Gronau levert niets op, crimineel duo spoorloos

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

De twee voortvluchtige criminelen uit Nederland, Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), zijn na een grote zoekactie in het Duitse Gronau niet gevonden. Er is tevergeefs gezocht na een tip van een getuige.

De politie zal in ‘een groot gebied rond Gronau’ blijven zoeken naar het duo, zegt een woordvoerder van de lokale politie dinsdagavond.

Ingrijpen

Eerder vandaag meldden verschillende bronnen dat een arrestatieteam van de Nederlandse politie onderweg zou zijn naar de Duitse grensplaats om de twee gevaarlijke criminelen op te pakken. De lokale krant Westfälische Nachrichten schreef dat het team klaar zou staan om in te grijpen. Ook zou een helikopter zijn gesignaleerd.

Maar tot een grote actie leidde dat vooralsnog niet. De Duitsers houden het erop dat er ergens in Gronau een politiemacht aanwezig is die mogelijk op het donker heeft gewacht voordat zou worden ingegrepen. De krant zegt nu dat er kennelijk sprake is van ‘loos alarm’.

Gijzeling

Het voortvluchtige duo Van der Ploeg en Bircan zat vrijdag op het naaktkampeerdersterrein in Enschede, waar zij maandag een man neerschoten en daarna een gezin gijzelde.

Ze namen de vader mee in zijn auto en gooiden hem in het Duitse Ahaus uit de auto. Vanwege het dreigende gevaar besloot de politie vorige week om de identiteit van het duo bekend te maken en foto’s te verspreiden.

Overvallen

Marcos van der Ploeg en Merve Bircan pleegden eerder gewelddadige overvallen in Meppel en in Lage Mierde. Slachtoffers werden hierbij gekneveld, bedreigd en ontvoerd.

Maandagavond werd een man die het tweetal betrapte, neergeschoten. De politie verzocht mensen die het tweetal tegenkomen dan ook met klem om niet zelf in te grijpen maar onmiddellijk 112 te bellen. De man is vuurwapengevaarlijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.