nederland

Voortvluchtig duo op lijst twaalf meest gezochte criminelen

Door Tom Reijner - 25 februari 2014

Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19), van wie nog altijd elk spoor ontbreekt, zijn op de Nationale Opsporingslijst geplaatst, omdat het duo zeer gevaarlijk is. Op de lijst staan criminelen naar wie de politie dringend op zoek is.

De lijst telt nu twaalf personen, van wie Bircan de enige vrouw is. Volgens een woordvoerder van de politie is dinsdag ‘met man en macht’ naar het tweetal gezocht.

Aandacht

Een klopjacht op de twee criminelen leverde aan het begin van de avond niets op. Even leek het erop dat Van der Ploeg en Bircan zich in het Duitse Gronau bevonden, maar dat bleek ijdele hoop.

De twee zijn nog altijd voortvluchtig. Er zijn intussen vijfendertig tips binnengekomen. De politie denkt dat meer tips snel zullen volgen, nu de zaak ook in Duitsland steeds meer aandacht krijgt.

Er zijn geen serieuze aanwijzingen dat de twee in Gronau verblijven, of daar ook maar even zijn geweest. De Duitse en Nederlandse politie hebben op dit moment geen aanknopingspunten over de verblijfplaats van het tweetal.

Naaktcamping

Het voortvluchtige duo Van der Ploeg en Bircan zat vrijdag op het naaktkampeerdersterrein in Enschede, waar de twee maandag een man neerschoten en daarna een gezin gijzelden. Ze namen de vader mee in zijn auto en gooiden hem in het Duitse Ahaus uit de auto.

Vanwege het dreigende gevaar besloot de politie vorige week om de identiteit van het duo bekend te maken en foto’s te verspreiden.

Het tweetal pleegde eerder gewelddadige overvallen in Meppel en in Lage Mierde. Slachtoffers werden hierbij gekneveld, bedreigd en ontvoerd.

Onderdak

De politie waarschuwt dat de twee misschien ergens om onderdak voor de nacht gaan vragen. Een woordvoerder benadrukt voorzichtig te zijn met het openen van de deur en geen onbekenden binnen te laten.

Het tweetal is extreem gewelddadig. Van der Ploeg, die in 2005 op zestienjarige leeftijd na criminele activiteiten jeugd-tbs kreeg, geldt als iemand die snel zijn vuurwapen pakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.