nederland

Peter Rehwinkel wist niet dat nieuwe baan nevenfunctie was

Door Shari Deira - 06 mei 2014

Peter Rehwinkel kwam er pas na zijn vertrek als burgemeester van Groningen achter dat zijn baan bij United Cities Local Governments (UCLG) slechts een nevenfunctie was. ‘Pas weken nadat ik ontslag had genomen als burgemeester in Groningen werd mij dat duidelijk.’

Rehwinkel reageert dinsdag in de Volkskrant op het bericht dat zijn functie van special representative in Barcelona helemaal niet bestaat.

Verandering

Rehwinkel (PvdA) vertrok in oktober als burgemeester van Groningen om te werken voor de UCLG, een wereldwijd verbond van gemeentebestuurders. Hij wist dat het zou gaan om een onbetaalde functie, maar daar zou later verandering in kunnen komen.

Rehwinkel wilde bij UCLG aan de slag gaan als kwartiermaker op het gebied van internationale rampenbestrijding. ‘Ik dacht al langer: dit wordt mijn toekomst,’ zegt de oud-burgemeester tegen de krant.

Combineren

Volgens Rehwinkel was zijn nieuwe functie niet te combineren met het burgemeesterschap en hij nam daarom ontslag bij de gemeente. ‘Nee, dat ik ontslag nam heb ik van tevoren niet besproken binnen UCLG. Dat vond ik niet kies naar het college en de raad in Groningen toe.’

Na zijn ontslag blijkt dat de functie van Rehwinkel toch geen special representative gaat heten en in november bleek dat zijn nieuwe baan alleen kan worden uitgevoerd door iemand die lid is van het Executive Bureau. Dat ben je volgens de UCLG-regels alleen als burgemeester.

Brief

De PvdA’er, die in een huurappartement in Amsterdam woont, had dus burgemeester moeten blijven om de functie te vervullen. ‘Het ging toen door me heen: het zit me niet mee de laatste tijd.’

Intussen heeft Rehwinkel nog steeds geen brief gekregen van UCLG dat zijn functie niet bestaat. Hij ontvangt wachtgeld, en voert ‘goede gesprekken’ met een reïntegratiebureau om een nieuwe baan te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.