nederland

Zwervend voetbalelftal Eritrea duikt op in Gorinchem

10 mei 2014

Sinds deze week woont het voormalige nationale voetbalelftal van Eritrea in Nederland. Na een omzwerving via Roemenië zijn de zeventien mannen en één vrouw, een zus van een van hen, opgedoken in Gorinchem.

Dat bevestigt burgemeester Anton Barske van de Zuid-Hollandse stad na berichtgeving in het AD zaterdag.

Angstig

De voetballers zijn ondergebracht in vijf á zes verschillende woningen en willen het liefst zo min mogelijk aandacht. ‘Ze zijn vrij angstig, want de Eritrese overheid is niet mals voor mensen die het land zijn ontvlucht’. zegt Barske.

In het Afrikaanse land wordt iemand die het land verlaat gezien als een ‘verrader’ die bij terugkomst zware straffen kan verwachten. De voetballers en de zus krijgen een uitkering maar moeten wel op zoek naar werk of een opleiding. Ze moeten huur betalen en Nederlands leren, benadrukt de burgemeester.

Oversteek

De groep besloot in 2012 na een verloren wedstrijd tijdens een toernooi in Uganda niet terug te keren naar het hotel. Een paar dagen later blijkt dat de internationals zich samen met hun teamarts ophouden in de Ugandese hoofdstad Kampala. Uiteindelijk maakt de groep de oversteek naar Europa, waarna de voetballers in Roemenië terechtkomen.

Vervolgens heeft de Nederlandse overheid hen uitgenodigd om asiel aan te vragen in Nederland, zegt de burgemeester van Gorinchem. Nederland nodigt elk jaar zo’n vijfhonderd vluchtelingen uit zich hier te vestigen. Ze hoeven niet door de reguliere asielprocedure, schrijft het AD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.