nederland

Politie pakt twee mannen op na pro-Gaza-protest in Den Haag

Door Tom Reijner - 31 juli 2014

Twee 32-jarige mannen die vorige week donderdag meeliepen in de pro-Gaza-demonstratie in Den Haag zijn opgepakt voor ‘strafbare teksten’. Het tweetal wordt verdacht van het ‘aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras’.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het OM heeft samen met de politie en twee tolken de beelden bekeken van de demonstratie op de Hoefkade. De tolken vertaalden los van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden gezien.

Zwarte vlaggen

Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen als ‘dood aan de Joden’ en ‘er staat een Jood achter me, vermoord hem’. Verder waren er ook zwarte vlaggen te zien van de islamitische terreurbeweging ISIS. Een journalist van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, moest door de politie worden beschermd.

In elk geval heeft de politie tijdens de demonstratie geen ‘strafbare feiten‘ geconstateerd, zei burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) na het protest. Eerder liet de gemeente in een verklaring weten dat het grondrecht om te demonstreren zo ‘fundamenteel’ is dat burgemeesters niet zomaar moeten ingrijpen.

Petitie

Maar daar zijn velen het niet mee eens. Er werd een online petitie opgezet, waarin het aftreden van de burgemeester wordt geëist. Die is intussen al meer dan 17.000 keer ondertekend.

Het OM doet onderzoek naar de demonstratie. ‘De burgemeester heeft het Openbaar Ministerie verzocht de geldende justitiële beleidslijn zowel ten aanzien van getoonde vlaggen als geuite teksten nog eens scherp tegen het licht te houden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.