nederland

Van der Laan bezorgd over ‘groeiende spanning’ Amsterdam

01 augustus 2014

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) maakt zich zorgen over de ‘toegenomen spanning tussen bevolkingsgroepen’ in zijn stad. Aankomende zondag geldt tijdens een pro-Gaza demonstratie een verbod op ISIS-vlaggen en op gezichtsbedekking in combinatie met bepaald gedrag.

Van der Laan zei tijdens een persconferentie vrijdagmiddag ‘direct en zichtbaar’ te willen optreden bij de pro-Gaza demonstratie, die voor aankomende zondag in Amsterdam staat gepland.

‘Als het rechtsgevoel van de Joodse gemeenschap bedreigd wordt, kun je niet terughoudend zijn,’ aldus de burgemeester.

Boerka

Van der Laan benadrukt dat spandoeken met teksten uit de Koran niet strafbaar zijn; ook gezichtsbedekking is niet per definitie verboden.

Er geldt daarom geen boerkaverbod voor aankomend weekend, maar mensen met gezichtsbedekkende kleding die zich aanstootgevend gedragen, zijn wel strafbaar.  Het is aan de politie om te bepalen welk gedrag onwenselijk is, zo lichtte de burgemeester toe.

Van Aartsen

Eberhard van der Laan nam het op voor zijn collega Jozias van Aartsen (VVD). Die kreeg de afgelopen weken harde kritiek te verstouwen vanwege zijn optreden bij pro-Palestijnse demonstraties in Den Haag. De Amsterdamse burgemeester noemde Van Aartsen een ‘zuivere man’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Duizenden mensen tekenden een petitie voor het aftreden van Jozias van Aartsen: hij zou hebben gezegd dat bij een eerder protest, waar onder meer antisemitische leuzen werden gescandeerd, geen grenzen waren overschreden. Later stelde Van Aartsen die uitspraak bij.

Vrijdagavond heeft er in Den Haag een protest plaats tegen politiegeweld. Daar zullen tolken aanwezig zijn om demonstranten te controleren op strafbare uitspraken en ISIS-vlaggen en gezichtsbedekking zullen daar niet worden getolereerd, meldde het Openbaar Ministerie.

Eerder deze week werd een vrouw mishandeld in haar portiek, naar eigen zeggen uit antisemitische motieven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.