politiek

Missie in Irak: ‘Nederland helpt de peshmerga’s waar we kunnen’

21 december 2014

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken wil een Nederlandse missie tegen Islamitische Staat (IS) in Irak. Hij is nu in Irak om de missie te bespreken.

‘We helpen de peshmerga’s waar we kunnen’, zei Koenders. De eerste Nederlandse militairen zijn zondag in de Iraakse plaats Arbil aangekomen. De trainingsmissie is onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS.

Training

Wat voor missie wordt het? Nederlandse militairen zullen Koerdische peshmerga-strijders gaan trainen. Hierbij gaat Nederland nauw samenwerken met Duitsland. Daarnaast gaan Nederlandse special forces bij de hoofdstad Bagdad Iraakse commando’s opleiden.

Naar verwachting zullen de trainingen begin volgend jaar beginnen. Uiteindelijk gaan 130 Nederlandse militaire trainers in Irak aan de slag.

‘Een goed begin’

De Koerdische premier Nechirvan Barzani noemt de trainingsmissie ‘een goed begin’. De missie zal in beginsel een jaar duren maar Barzani sluit niet uit dat hij na afloop zal vragen om een verlenging.

‘Nederland is flexibel en probeert iets te zoeken dat zo direct mogelijk aansluit op hun vraag voor de trainingen,’ zei Koenders. Eerder leverde Nederland al militaire uitrusting aan het Koerdische leger.

Het kamp waar de Nederlandse militairen worden ondergebracht moet nog worden gebouwd. Het kamp zal nabij het vliegveld liggen. De eerste werkzaamheden voor de bouw van het kamp zijn inmiddels begonnen. De Koerdische militairen worden getraind op hun eigen basis.

Omsingeling

Nederlandse F-16’s bombarderen nu al twee maanden doelen van IS in Irak vanuit een basis in Jordanië. Volgens Koenders hebben de bombardementen de afgelopen dagen bijgedragen aan het succes van de internationale coalitie op de berg Sinjar.

Daar zaten sinds de zomer honderden jezidi’s vast. De jezidi’s konden geen kant op doordat ze omsingeld waren door IS. De luchtaanvallen stelden de Koerdische peshmerga-strijders in staat de omsingeling te doorbreken.

Vorige week wisten de Verenigde Staten al drie kopstukken van IS te doden, iets wat naar alle waarschijnlijkheid frustrerend werkt voor de operatie van de terreurgroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.