politiek

Gaat kabinet jihadisten Nederlandse nationaliteit afpakken?

28 augustus 2014

Vrijdag komen de ministers Ivo Opstelten (VVD,Justitie) en Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) met nieuwe maatregelen om radicalisering tegen te gaan. Kunnen jihadgangers ook definitief de Nederlandse nationaliteit kwijtraken?

Opstelten en Asscher zouden samen een plannetje hebben gesmeed om geradicaliseerde jihadgangers beter aan te pakken.

Paspoort

Eerder werden bij tien potentiële jihadgangers de paspoorten verlopen verklaard, maar het kabinet zou nu een stapje verder willen gaan, meldt RTL Nieuws.

De ministers zouden van plan zijn om personen die volgens veiligheidsdiensten een gevaar voor de samenleving zijn de Nederlandse nationaliteit af te pakken. Dit kan uiteraard alleen bij personen die naast het Nederlandse nog een ander paspoort bezitten.

Ronselaars

Het pakket maatregelen komt op het moment dat de politie in Den Haag na een groot onderzoek drie jihadronselaars arresteerde. Het gaat waarschijnlijk om Azzedine Choukoud (Abou Moussa) en zijn vrouw, en de bekeerling Rudolph Holierhoek.

De twee mannen worden verdacht van het voorbereiden van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. Het zijn vergrijpen waar celstraffen van 15 jaar voor kunnen worden gegeven.

Aanjager

Choukoud wordt gezien als een belangrijke aanjager binnen het netwerk van jihadprovocateurs in Nederland. Via de website De Ware Religie verspreidde hij propaganda waarin de heilige strijd in Syrië en Irak werd verheerlijkt.

Choukoud en Holierhoek, die beiden een Wajonguitkering ontvingen, waren actief in de Schilderswijk en hielden huiskamerbijeenkomsten, spraken mensen aan op straat en predikten tijdens demonstraties. Holierhoek moest vorig jaar acht maanden de cel in nadat hij zijn dochtertje dood had geschud.

In totaal zitten er nu vijf jihadronselaars vast in Nederland. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat er binnenkort meer arrestaties zullen volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.