Eric Vrijsen

VVD is stuurloos in illegalenkwestie, Samsom weet wat hij wil

Door Eric Vrijsen - 09 mei 2013

PvdA-leider Diederik Samsom zei vorig jaar dat hij VVD-dominantie in het kabinet zou voorkomen. Dat is niet nodig. De illegalenkwestie laat zien dat de VVD stuurloos is.

Dat had ze nou net níet moeten zeggen! VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid en anonieme VVD-toppers bepleitten gisteren een nieuwe illegalen-deal met de PvdA, want: ‘Dit land kan niet elk anderhalf jaar verkiezingen hebben.’

Kennelijk is de voortijdige val van Rutte II zo’n realistisch scenario dat zelfs bewindslieden erop zinspelen. Als ministers roepen dat ze géén kabinetscrisis willen, dan duurt het meestal niet lang meer.

Twijfelen

Het kabinet floot Schippers meteen terug. VVD- en PvdA-ministers zwoeren trouw aan de afspraken uit het Regeerakkoord. Zóveel eendracht, dan gaat ‘dit land’ ook weer twijfelen.

Het kabinet-Rutte II zit eigenlijk nog in de frisse startperiode, maar de doormoddertaferelen tonen al volop sporen van metaalmoeheid.

Razzia’s

Dit weekend zal PvdA-leider Diederik Samsom de weerstand in zijn partij breken tegen zijn afspraak met de VVD om het illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

In alle buurlanden is dat zo geregeld, maar hier nog niet. Veel PvdA’ers beschrijven het als razzia’s en fulmineren ertegen.

Stuurloos

Samsom beloofde vorig jaar vanuit de Tweede Kamer het kabinet rood bij te kleuren, om VVD-dominantie te voorkomen. Die moeite kan hij zich besparen, want de VVD is stuurloos.

Samsom tracht vooral het kabinet te schragen. Hij ontdoet nu de illegalenkwestie van linkse symboliek, terwijl hij achter de schermen de VVD op punten en komma’s verslaat.

Het is de vraag of de multiculti’s in de PvdA dit slikken, maar – anders dan de VVD-top – weet Samsom in deze kwestie tenminste wat hij wil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.