Arendo Joustra

Zo humaan zijn die opstandige PvdA-leden niet

10 mei 2013

Voor de meeste Nederlanders is het volstrekt logisch dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar moet zijn. Natuurlijk zijn mensen nooit illegaal, maar hun aanwezigheid kan dat wel zijn. Dat weet iedereen die weleens de grens oversteekt.

Voor de meeste landen heb je een paspoort nodig en anders wel een visum. Het ontbreken van deze papieren kan een reiziger in grote problemen brengen.

Dat geldt niet alleen in dictaturen en bananenrepublieken, maar ook in keurige landen van de Europese Unie. Ieder normaal mens weet dit en accepteert dit ook.

Provinciaal karakter

Vandaar dat die hele discussie in de PvdA een sterk provinciaal karakter heeft. Het is het zoveelste bewijs dat blijkbaar ook linkse burgers hun onderbuik kunnen laten spreken.

Dat hun opstelling de rechtstaat ondermijnt, deert de PvdA-opposanten blijkbaar niet. Bij illegale aanwezigheid gaat het of om reizigers die niet de vereiste papieren hebben, dat wil zeggen vereist door wetgeving die is goedgekeurd door het parlement. Of ze waren asielzoeker, maar hebben een of meerdere keren van de Nederlandse rechter te horen gekregen dat ze op basis van de Nederlandse wet geen asielgrond hebben.

Inhumaan?

Als het voor Nederlandse burgers normaal is om je aan de Nederlandse wet en uitspraken van de Nederlandse rechter te houden, dan moet dat voor buitenlanders toch ook gelden. En dat de Nederlandse asielprocedure inhumaan zou zijn, valt toch echt niet vol te houden.

Hoewel? Het kan natuurlijk altijd beter. Als de PvdA-leden echt zo humaan zijn als ze zelf beweren, dan huren ze met ze allen lege vliegtuigen en sturen die de wereld over om overal verschoppelingen op te halen.

Het is nogal makkelijk en inhumaan om in Nederland rustig te wachten totdat asielzoekers hun geld hebben afgedragen aan mensensmokkelaars en de stormen van de Middellandse Zee hebben doorstaan. Toch?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.