Syp Wynia

Zonnepanelen: overheden werken elkaar tegen

03 augustus 2013

Brussel vindt zonnepanelen te goedkoop en maakt ze duurder. Den Haag vindt zonnepanelen te duur en subsidieert ze. Wat de ene overheid wil, wordt dus door de andere tegengewerkt.

De Europese Commissie vindt dat Europa aan de duurzame energie moet, maar nu even niet. Europees Commissaris Karel De Gucht van Buitenlandse Handel verdenkt de Chinese overheid van subsidiëring van hun zonnepanelen, waardoor de Chinezen het grootste deel van de Europese markt in handen hebben gekregen.

Franse wijn

Twee maanden geleden legde De Gucht op Chinese zonnepanelen een importheffing van 10 procent en dreigde die te verhogen tot 50 procent. De Chinezen dreigden uit wraak onder meer Franse wijn met hoge importheffingen te belasten.

Afgelopen weekeinde kwam De Gucht met de Chinezen tot een compromis. De Chinezen mogen hun lage prijzen houden, maar de omvang van de Chinese panelenexport wordt ingeperkt. De dreigende handelsoorlog lijkt daarmee van de baan.

Waanzin

Dat betekent niet dat de waanzin voorbij is. De deal van De Gucht zorgt immers voor prijsopdrijving, omdat de import van goedkope zonnepanelen wordt beperkt. De Gucht zegt de Europese industrie te willen beschermen, maar zorgt ervoor dat Nederlandse installateurs mensen moeten ontslaan of failliet gaan.

Den Haag wil burgers en bedrijven zo graag aan de zonnepanelen helpen, dat er met geld wordt gestrooid. De 50 miljoen euro die voor dit jaar was uitgetrokken voor particuliere zonnepanelen is al op. Al staat niet vast of dat geld werkelijk aan panelen is besteed, want dat wordt niet gecontroleerd.

Heffingen

Voor bedrijven is er dit jaar zelfs 3 miljard euro voor zonnepanelen beschikbaar. Dat geld wordt betaald uit extra heffingen op energie.

Nederland verhoogt dus de belasting op energie om zonnepanelen te kunnen subsidiëren, die door Brussel juist duurder worden gemaakt. En dat terwijl Nederland duurzame energie wil subsidiëren om aan Brusselse eisen voor duurzame energie te kunnen voldoen. Veel gekker kan het niet worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.