Eric Vrijsen

Protestpartijen als 50Plus missen expertise en gaan in rook op

29 mei 2014

Telkens hebben honderdduizenden kiezers hun hoop gevestigd op een nieuwe protestpartij, maar die blazen zichzelf vaak vanzelf op. Wat ontbreekt, is politieke expertise zoals bij de PVV en SP.

Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ouderenpartij 50Plus met twee leden de Tweede Kamer binnen, waarop de partij in de peilingen meteen begon te stijgen.

Op een zeker moment stond de partij op het virtuele aantal van achttien zetels. Maar fractieleider Henk Krol kwam in opspraak en toen ging het keihard omlaag. Norbert Klein was voortaan fractieleider en Martine Baay-Timmerman stond achter hem, op de tweede plek.

Zelfmoordbrief

Klein vond het een paar maanden geleden nodig te verklaren dat zijn partij er ook was voor de jongeren, waarmee hij in feite een politieke zelfmoordbrief schreef.

Gisteren bleek dat het duo Klein & Baay slaande ruzie had. Ze beweren allebei dat ze de ander uit de fractie hebben gezet. Daarmee is deze partij in rook opgegaan.

50Plus was een protestpartij en het is niet de eerste keer dat zo’n beweging een formidabele aantrekkingskracht uitoefent op ontevreden kiezers om vervolgens in te zakken. Trots op Nederland van Rita Verdonk, de Lijst Pim Fortuyn onder Mat Herben en de in 1994 zo succesvolle Ouderenpartij overkwamen hetzelfde.

Rommeltje

De gevestigde partijen verkneukelen zich. Kijk eens wat een rommeltje! Maar voor de democratie is het een drama. Telkens hebben honderdduizenden kiezers hun hoop gevestigd op een nieuwe protestpartij, die zichzelf plotseling opblaast.

Het is in Nederland heel makkelijk een partij op te richten en daarmee in de Tweede Kamer te komen. Maar op een zeker moment stuit de nieuwe partij op het kartel van bestaande partijen en ontstaan de onvermijdelijke interne ruzies.

Ook de PVV van Geert Wilders heeft het moeilijk, maar bezwijkt vooralsnog niet onder de druk van de oude partijen. Ook de SP bewijst dat het mogelijk is: binnendringen in de Tweede Kamer in 1994 en volhouden.

PVV en SP hebben – met respectievelijk Wilders en Jan Marijnissen – politieke expertise aan boord. De andere partijen schoten op dat punt tekort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.