politiek

Raad van State kritisch over eed voor bankpersoneel

Door Jeroen Langelaar - 28 december 2012

De Raad van State voelt niets voor een bankierseed voor gewone medewerkers bij een bank, zoals het kabinet overweegt. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd advies.

De Raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, is positief over invoering van de bankierseed per 1 januari voor bestuurders en commissarissen van Nederlandse banken.
Maar een invoering van de eed voor normale bankwerknemers is volgens de Raad niet nodig. Gewone medewerkers hebben volgens de Raad geen publiek gezag. Hen verplichten tot het afleggen van een eed of belofte is dan een ‘oneigenlijk instrument’.

Onderzoek

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) besloot vorige maand tot een onderzoek naar de invoering van de bankierseed voor al het bankpersoneel. De eed moest gaan gelden voor iedereen in de financiële sector die consumenten adviseert over financiële producten. De Tweede Kamer was daar positief over.
Door het invoeren van de bankierseed wil de politiek een antwoord geven op de financiële crisis van de afgelopen jaren. De vorige minister van Financiën, Jan Kees de Jager (CDA), kondigde in september ook nog een onderzoek aan naar een eigen tuchtcollege voor de financiële sector.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.