politiek

CDA en GroenLinks willen doorrekening van akkoord door CPB

12 oktober 2013

CDA en GroenLinks willen dat het begrotingsakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB) voor de algemene financiële beschouwingen volgende week.

De partijen willen dat een doorrekening inzicht biedt in de gevolgen van het akkoord voor koopkracht en werkgelegenheid, zeggen CDA-kamerlid Eddy van Hijum en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver zaterdag.

Ambitie

Volgens de partijen is een doorrekening op zijn plaats omdat in het akkoord afspraken uit het Regeerakkoord worden gewijzigd.

Met het begrotingsakkoord hebben de partijen de ‘ambitie’ de werkgelegenheid met 50.000 banen te laten stijgen. CDA en GroenLinks willen weten hoe hard deze afspraak is.

De algemene financiële beschouwingen zijn al twee keer uitgesteld vanwege de onderhandelingen tussen de regeringspartijen en de oppositie. Het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet staat gepland voor woensdag en donderdag.

Belastingen

De overgebleven oppositiepartijen zijn niet te spreken over het begrotingsakkoord. Volgens het CDA worden de belastingen nog steeds te veel verhoogd.

Diverse belangenorganisaties reageren positief. Zo laat voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland weten blij te zijn met de voortzetting van het lage btw-tarief voor renovatie. De Rai Vereniging is minder positief door het stijgen van de belasting op auto’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.