politiek

CDA: kabinet moet de pensioenplannen intrekken

Door Anna Vossers - 08 oktober 2013

Oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie hebben zich dinsdag in het begin van het pensioendebat in de Eerste Kamer kritisch uitgelaten over de pensioenplannen van het kabinet. Het CDA wil zelfs dat het kabinet de plannen intrekt.

De Eerste Kamer debatteert dinsdag over de plannen van staatssecretarissen Frans Weekers (VVD, Financiën) en Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) om de pensioenen te hervormen.

Plannen

Onderdeel van de plannen is het percentage dat Nederlanders belastingvrij kunnen sparen voor hun pensioen, te verlagen van 2,25 procent naar 1,75 procent. Daarnaast wil het kabinet werknemers tegemoetkomen met een aanvullende regeling, de excedentregeling, waarvoor het 250 miljoen euro uittrekt.

Verwacht wordt dat de plannen geen meerderheid in de Senaat zullen krijgen. De vraag is zelfs of het debat na de eerste termijn nog wel verder zal gaan.

‘Niet om te hervormen’

CDA-senator Wopke Hoekstra trapte het debat af met een buitengewoon kritisch betoog over de plannen . Hij benadrukte eerst er niet op uit te zijn het kabinet ‘in de wielen te rijden’ en zei dat de Senaat belang heeft bij een ‘kabinet dat door kan regeren’ en dat dat zorgt voor ‘extra verantwoordelijk voor de Eerste Kamer’.

‘Deze plannen liggen niet op tafel om te hervormen,’ betoogde Hoekstra vervolgens, maar ‘omdat het kabinet geld nodig heeft’.

‘Dun onderbouwd’

D66-senator Joris Backer trok bovendien de besparing van 3 miljard euro, die het kabinet met de pensioenplannen denkt te creëren, in twijfel. Backer noemde de plannen ‘buitengewoon dun onderbouwd’.

Peter Ester van de ChristenUnie zei dat jongeren die zijn geboren in 1988, als zij een modaal salaris verdienen, uiteindelijk op een 15 procent lager pensioen zullen uitkomen dan de huidige generatie. Hij benadrukte dat ook de Raad van State ‘buitengewoon kritisch’ is over de pensioenplannen. ‘Ik wil het kabinet vragen welk probleem het hiermee denkt op te lossen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.