politiek

Oppositie kraakt Begrotingsakkoord in Tweede Kamer

16 oktober 2013

De oppositiepartijen die niet hebben getekend voor het Begrotingsakkoord met het kabinet, kraken de kabinetsplannen voor 2014. Ze vinden dat de werkloosheid te veel blijft stijgen (CDA), dat het beleid niet groen genoeg is (GroenLinks) en zelfs dat het een ‘crematieakkoord’ is (PVV).

Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het akkoord.

Bezuinigingen

De SP hamerde er vooral op dat zes miljard euro aan extra bezuinigingen voor die partij te veel is. Het kabinet staat er echter op aan dat bedrag vast te houden.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma stelde dat er sprake is van een gedoogakkoord, waarbij D66, SGP en ChristenUnie, die vrijdag tekenden voor een aantal wijzigingen in de begroting van 2014, het kabinet feitelijk gedoogsteun geven.

Gedogen

ChristenUnie-leider Arie Slob draaide Buma’s redenering om: hij zei dat het kabinet juist de wijzigingen van D66, SGP en ChristenUnie gedoogde.

Zowel Slob als D66-leider Pechtold benadrukte bovendien dat hun partijen oppositie blijven voeren, vooral op het gebied van asielzoekers en ontwikkelingssamenwerking. Pechtold erkende wel de komende jaren steun te geven aan het merendeel van de kabinetsplannen.

Begrotingstekort

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra benadrukte in het debat dat in de cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) vanmorgen vrijgaf, waaruit bleek dat het begrotingstekort door de wijzigingen die met het Herfstakkoord zijn afgesproken, nog niet volledig.

Volgens Zijlstra zijn de bezuinigingen op ministeries nog niet meegenomen door het CPB.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.