politiek

Statenlid GroenLinks onder vuur vanwege belangenverstrengeling

25 oktober 2013

GroenLinks-Statenlid Margriet van Tulder in Limburg wordt beticht van belangenverstrengeling, omdat zij heeft gelobbyd voor financiële steun aan een educatiecentrum waarvan zij met haar partner oprichter en directeur was.

Het gaat om het Ithaka Science Center dat dreigde om te vallen, melden diverse lokale media. Tulder zegt niets verkeerd te hebben gedaan.

Aandacht

Tulder benaderde coalitiepartijen CDA, de grootste partij, en VVD. In juni stuurde ze een mail naar de christendemocraten waarin ze aandacht vroeg voor de financiële problemen van Ithaka. Zij wilde dat het CDA steun zou uitspreken voor het educatiecentrum.

Het GroenLinks-Statenlid stelde zelf voor de motie te schrijven, die de partij zou kunnen indienen. Ze belde daarna met VVD-fractieleider Joost Akker met het verzoek de motie te steunen.

Transparant

Volgens de PVV is er sprake van belangenverstrengeling en de partij vraagt commissaris van de Koning Theo Bovens (CDA) de zaak te onderzoeken. Bovens heeft daarmee ingestemd.

Volgens GroenLinks handelde Tulder in het maatschappelijk belang. ‘Ik heb niets gedaan ten behoeve van mijn persoonlijke belang. Bovendien ben ik altijd transparant geweest. Ik heb niks verborgens gedaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.