politiek

Van Haersma Buma teleurgesteld over kritiek kabinet

Door Shari Deira - 04 oktober 2013

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is ‘verbaasd en teleurgesteld’ over de reacties van het kabinet op het besluit om te stoppen met de onderhandelingen. Volgens Buma is het alternatief van het CDA ‘de koers waar Nederland sneller en beter mee uit de crisis komt’.

Van Haersma Buma reageert hiermee op de kritiek van PvdA en VVD op het op het besluit van het CDA. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei in een eerste reactie dat het CDA het kabinet de ‘middelvinger‘ geeft.

Afhaken

Timmermans erkende al snel dat hij een andere beeldspraak had moeten gebruiken om zijn ‘teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden’. De minister heeft dat ook laten weten aan de CDA-fractieleider.

Van Haersma Buma zegt dat de zaak met de excuses van Timmermans is afgehandeld. Donderdagavond maakte hij bekend geen basis te zien om samen te werken met het kabinet.

Gesprekken

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) praat om 18.00 uur verder met de financieel specialisten van D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en die van de regeringspartijen. Hij zegt verder dat Timmermans is aangesproken op zijn middelvinger-opmerking.

‘We moeten respectvol met elkaar omgaan,’ zegt Dijsselbloem. De minister vindt wel dat het CDA zich wat hem betreft ‘te veeleisend‘ heeft opgesteld in de gesprekken over de begroting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.