politiek

GroenLinks-Statenlid schuldig aan belangenverstrengeling

22 november 2013

Fractievoorzitter van GroenLinks in de provincie Limburg, Margriet van Tulder, heeft zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze heeft haar positie willen gebruiken om een faillissement van haar eigen stichting af te wenden.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat commissaris van de Koning Theo Bovens (CDA) liet uitvoeren naar de integriteit van Van Tulder.

Meerdere belangen

Naast Statenlid voor de provincie Limburg was Van Tulder ook directeur van de educatieve stichting Ithaka. Om een faillissement van haar stichting te voorkomen, benaderde ze collega’s om een subsidie los te weken.

In juni stuurde ze een mail naar het CDA waarin ze aandacht vroeg voor de financiële problemen van Ithaka. Zij wilde dat het CDA steun zou uitspreken voor het educatiecentrum.

Het GroenLinks-Statenlid stelde zelf voor de motie te schrijven, die de partij zou kunnen indienen. Ze belde daarna met VVD-fractieleider Joost Akker met het verzoek de motie te steunen.

Invloed

‘Ze heeft invloed uitgeoefend voor financiële steun waarbij zij een persoonlijk belang had. Onze conclusie kan niet anders luiden dan dat er sprake is van belangenverstrengeling’ is te lezen in het rapport.

Van Tulder hield eerder vol dat er geen sprake is van belangenverstrengeling: ‘Ithaka dreigde om te vallen, daarbij zou ook veel gemeenschapsgeld verloren gaan.’ De stichting is intussen failliet verklaard. Van Tulder was vrijdag onbereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.