politiek

VVD: valse hoop en kinderpardon houden illegalen in Nederland

20 november 2013

Door valse beloftes en het kinderpardon keren steeds minder uitgezette asielzoekers terug naar huis. De VVD wil dat de politie een hogere prioriteit geeft aan de uitvoering van het vreemdelingenbeleid.

Dat zei VVD-Kamerlid Malik Azmani woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie.

Dalende terugkeercijfers

Volgens het Kamerlid zorgen maatregelen als het kinderpardon ervoor dat illegalen ‘hoop en verwachtingen’ houden en langer blijven doorprocederen.

Omdat ook de politie niet actief wordt ingezet om vreemdelingen uit te zetten, blijven de terugkeercijfers dalen. Dat moet volgens de VVD veranderen.

Quotum

De politie kreeg eerder een quotum om minimaal 4.000 illegalen op te pakken, maar een Kamermeerderheid wil daar nu van af.

Azmani is bang dat agenten het oppakken van illegalen zonder het quotum helemaal laten versloffen. Hij pleit ervoor dat 4.000 volgend jaar alsnog als uitgangspunt wordt genomen.

Raad van Europa

Veel illegalen proberen door middel van rechtszaken en hongerstaking uitzetting te voorkomen. Onlangs kregen zij vanuit Straatsburg een steuntje in de rug.

De Raad van Europa vindt dat Nederland uitgezette asielzoekers niet zomaar op straat mag zetten zoals nu gebeurt. De illegalen kunnen deze zaak aanhangig maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Vluchtelingenwerk Nederland heeft al laten weten asielzoekers waar nodig juridisch bij te zullen staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.