politiek

PvdA houdt extra ledenraad over strafbaarstelling illegalen

28 april 2013

De PvdA houdt volgende maand een nieuwe politieke ledenraad op verzoek van fractieleider Diederik Samsom. Aanleiding hiervoor is de discussie over strafbaarstelling van illegaliteit.

Samsom laat zondag via de PvdA-website weten dat hij ‘verantwoording wil afleggen’ voor zijn besluit.

Oproep

Zaterdag tijdens het partijcongres van de sociaaldemocraten werd met een overweldigende meerderheid een motie aangenomen tegen het strafbaar stellen van illegalen. Samsom legde de oproep naast zich neer.

‘Wij zijn hier nog steeds niet voor maar je kunt niet in alles je zin krijgen,’ zei Samsom voorafgaand aan het congres. De fractieleider wilde niet terugkomen op de afspraken die hierover zijn gemaakt met VVD.

Motie

‘Het congres heeft gisteren in Leeuwarden een open, oprecht en emotioneel debat gevoerd over de strafbaarstelling van illegaal verblijf,’ staat in de verklaring. ‘Veel leden hebben de fractie en mij na afloop gevraagd waarom we de motie die door het congres is aangenomen, niet kunnen uitvoeren.’

‘Ik heb geconstateerd dat er behoefte is aan meer tijd en ruimte om in gesprek te gaan over deze afweging van de fractie. Ik wil dat op korte termijn doen en verantwoording afleggen aan de leden van deze beweging.’

Het partijcongres zal plaatshebben op 12 mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.