politiek

Samsom: strafbaarstelling illegaliteit gaat gewoon door

Door Servaas van der Laan - 27 april 2013

De PvdA-achterban kan zich zaterdag op het congres in Leeuwarden uitspreken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, maar dat zal de uitvoering van het kabinetsplan niet veranderen. De VVD heeft voldoende concessies gedaan.

Met die woorden maakt PvdA-fractieleider Diederik Samsom zaterdag in De Volkskrant zijn partijleden duidelijk dat hij niet zit te wachten op de rebellie binnen zijn partij.

‘De achterban moet uiteraard zelf bepalen wat de prioriteiten zijn, maar ik ken de mijne,’ zegt de sociaaldemocraat stellig.

Verzet

Ondanks dat de partijleden hun fiat gaven bij het ondersteunen van het Regeerakkoord, verzet een deel van de PvdA-achterban zich tegen het plan, omdat het in zou gaan tegen de grondbeginselen van de PvdA.

In Leeuwarden is het PvdA-congres begonnen waar een petitie tegen het plan zal worden aangeboden.

Prominenten

Eerder spraken partijprominenten als Job Cohen, Jan Pronk en Hedy d’Ancona zich al negatief uit over het kabinetsplan.

Maar Samsom maant zijn partijgenoten tot realiteitszin: ‘Wij zijn hier nog steeds niet voor, maar je kunt niet in alles je zin krijgen. De minimumstraffen hebben we teruggedraaid. Het boerkaverbod? Teruggedraaid. We hebben het kinderpardon gekregen.’

Toch lijkt de PvdA-achterban niet tevreden te zijn met de behaalde punten en wil meer. Partijvoorzitter Hans Spekman zei zaterdag in Trouw een onderzoek in te zullen stellen naar het plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.