politiek

VVD en PvdA: te vroeg voor oordeel over Teeven

Door Shari Deira - 18 april 2013

Regeringspartijen VVD en PvdA vinden het te vroeg om nu al het aftreden van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) te eisen. Zij willen eerst antwoorden van Teeven afwachten over de zaak rond de Russische activist Aleksander Dolmatov.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over Dolmatov. Hij pleegde zelfmoord in januari in een Nederlands asielzoekerscentrum.

Fouten

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wil onder meer weten wie er op de hoogte waren van de systeemfouten in de asielketen. Ook vraagt hij zich af wat er precies is gedaan om die fouten aan te pakken.

Ook de PvdA wacht de antwoorden van Teeven donderdag af. ‘We kennen deze staatssecretaris als een goede staatssecretaris,’ zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. ‘Maar we staan open in dit debat.’

Motto

Oppositiepartij SP vindt dat Teeven moet opstappen omdat hij volledig verantwoordelijk zou zijn voor de gemaakte fouten.

Volgens de partij is sinds het aantreden van het kabinet Rutte-I gewerkt aan een ‘systeem en attitude dat er vooral op gericht is vreemdelingen het land uit te krijgen’. Met dat motto krijg je geen fatsoenlijk beleid.

D66-Kamerlid Gerard Schouw zei tijdens het debat dat de gemaakte fouten direct hebben geleid tot de zelfmoord van Dolmatov. De partij vroeg evenals GroenLinks niet om het aftreden van Teeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.