politiek

‘VVD-fractie onder druk om sociaal akkoord te accepteren’

Door Shari Deira - 17 april 2013

De Tweede Kamerfractie van regeringspartij VVD voelde zich voor het blok gezet om in te stemmen met het sociaal akkoord. ‘Het was tekenen bij het kruisje of naar de Koningin.’

Dat zegt een betrokkene woensdag in De Telegraaf. VVD-Kamerleden zijn niet te spreken over de gang van zaken rond het akkoord tussen het kabinet en de sociale partners.

Afwijzing

Het stak Kamerleden dat ze niet werden betrokken bij het overleg maar wel het akkoord snel moesten goedkeuren. De fractie was vooral verrast door het schrappen van de extra bezuinigingen die het kabinet vorige maand nog omschreef als noodzakelijk.

Dat leidde tot onenigheid tussen premier Mark Rutte (VVD) en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Volgens fractieleden zou afwijzing van het akkoord hebben geleid tot de val van het kabinet.

Binnen de VVD zouden er ook zorgen zijn over de handelwijze van Rutte. Hij zou interne kritiek niet meer serieus nemen en alleen luisteren naar topambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken. ‘Maar dat zijn allemaal D66’ers,’ zegt een ingewijde tegen de krant.

Vertrouwen

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het sociaal akkoord. Partijen zijn vooral kritisch over de extra bezuinigingen die nodig zijn als de economie onvoldoende aantrekt.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei dinsdag al dat het vertrouwen van burgers niet herstelt vanwege de onzekerheid over extra bezuinigingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.