politiek

Geen verdeeldheid kabinet in debat over vreemdelingenbeleid

22 mei 2013

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer probeerden woensdag tevergeefs verdeeldheid te creëren binnen het kabinet over het vreemdelingenbeleid. In het Kamerdebat over het vreemdelingenbeleid riepen enkele oppositiepartijen de PvdA op om het beleid te versoepelen.

De PVV riep staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) juist op om zich te verzetten tegen nieuwe eisen van de PvdA.

Intern verzet PvdA

Aanleiding voor het debat is de eis van de PvdA-ledenraad anderhalve week geleden om het vreemdelingenbeleid humaner te maken. Dat gebeurde nadat er intern lang was gedebatteerd over de strafbaarstelling van illegaliteit, zoals in het Regeerakkoord met de VVD staat.

De strafbaarstelling is door PvdA-leider Diederik Samsom geaccepteerd, maar leidde binnen de PvdA tot veel verzet.

Geen opening

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma riep Teeven daarom woensdag op om zijn rug recht te houden. Volgens hem geeft de VVD alle strenge punten van het vreemdelingenbeleid weg aan de PvdA, alleen maar om het kabinet overeind te houden.

D66 vindt juist dat Teeven niets toegeeft aan de PvdA. ‘De staatssecretaris is juist keihard, hij biedt helemaal geen opening,’ aldus D66’er Gerard Schouw.

Humaner

De SP deed woensdag een oproep aan de PvdA om samen met oppositiepartijen het vreemdelingenbeleid humaner te maken. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen meent dat de PvdA samen met de oppositie bijvoorbeeld de medische zorg voor vreemdelingen kan verbeteren, omdat de regeringspartijen daarover geen afspraken heeft gemaakt in het Regeerakkoord.

Ook GroenLinks hield de PvdA voor dat kan worden afgedwongen dat het asielbeleid humaner wordt, door samen te werken met de oppositie.

Uitwerking

De PvdA wilde woensdag niet ingaan op alle uitnodigingen van de oppositiepartijen om samen nu meteen al een soepeler asielbeleid af te dwingen. PvdA-Kamerlid Marit Maij zei dat moties van de Kamer nu niet nodig zijn omdat het kabinet op veel punten van het vreemdelingenbeleid nog met een uitwerking komt.

Maij zei dat haar partij zich houdt aan het Regeerakkoord met de VVD, maar ook aan de oproep van de PvdA-leden om het asielbeleid op acht punten te versoepelen.

Voorstellen

Ook de VVD vindt dat er nu weinig te debatteren valt over het vreemdelingenbeleid van het kabinet. Het werkelijke debat komt zodra Teeven met voorstellen komt waarin de afspraken uit het Regeerakkoord zijn uitgewerkt, zei VVD-Kamerlid Malik Azmani woensdag in de Kamer.

Teeven moet het Regeerakkoord uitvoeren, zei hij erbij. En dat is op het punt van het vreemdelingenbeleid ‘streng, edoch rechtvaardig’, aldus Azmani.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.