politiek

Kritiek en lof voor pleidooi minister Bussemaker

Door Shari Deira - 11 mei 2013

De boodschap van minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) over de financiële situatie van vrouwen heeft zaterdag veel stof doen opwaaien. Er zijn veel kritische reacties maar Bussemaker krijgt ook bijval.

Bussemaker was zaterdag urenlang trending topic op Twitter, wat betekent dat er veel over het onderwerp wordt gesproken.

Schuldig

Vanuit de christelijke partijen komt kritiek op de woorden van Bussemaker. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zegt op Twitter dat Bussemaker zich schuldig maakt aan ‘ouderwetse politiek’, waarbij de vrouw van alles en nog wat ‘moet’.

Volgens oud-ChristenUnie-voorman André Rouvoet schiet Bussemaker door en praat ze vrouwen een nieuw schuldgevoel aan. CDA-europarlementariër Esther de Lange zegt dat Bussemaker vrouwen handvatten moet geven in plaats van ‘er een dag voor Moederdag met de zweep’ over te gaan.

Bussemaker had beter een punt kunnen maken van de betaalbaarheid van kinderopvang, zegt voorzitter Corrie van Brenk van ambtenarenbond Abvakabo FNV. ‘Een van de belangrijkste dingen is dat wij de gelukkigste kinderen van de wereld hebben. Dat komt doordat ze veel met hun ouders doen.’

Onvoldoende

Bijval krijgt Bussemaker onder anderen van oud-GroenLinks-leider Femke Halsema. Ze vindt dat de minister groot gelijk heeft dat ze dit punt aan de kaak stelt. Veel gescheiden vrouwen behoren tot ‘de nieuwe armen’, twittert Halsema.

Minister Bussemaker wijst erop dat bijna de helft van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk is van hun echtgenoot. Vrouwen vertalen hun onderwijsprestaties onvoldoende in beroeps- en carrièrekeuzes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.