politiek

PvdA en VVD: Kamer zelf ook verantwoordelijk voor fraude

14 mei 2013

Niet alleen staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) maar ook de hele Tweede Kamer is mede-verantwoordelijk voor de grootschalige toeslagenfraude bij de Belastingdienst. De Kamer ging immers met het toeslagenplan akkoord.

Dat zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus dinsdag bij het debat over de Toeslagenfraude.

De VVD’er kreeg opvallende bijval van PvdA’er Ed Groot. ‘De Tweede Kamer reageert nu verontwaardigd, maar heeft ook boter op het hoofd,’ zegt Groot die erop wees dat fraude met de toeslagen al veel eerder aan de Kamer is medegedeeld.

Steun van PvdA

De PvdA’er nam het duidelijk op voor VVD-staatssecretaris Weekers. Dit werd hem niet in dank afgenomen door zijn collega’s in de Tweede Kamer.

‘Als de Kamer boter op het hoofd heeft, wat heeft de staatssecretaris dan wel niet op zijn hoofd,’ riep CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt schamper.

Kritisch

Het CDA, zelf overigens het brein achter het huidige toeslagenbeleid, is erg kritisch op het handelen van Weekers. De partij wil samen met onder meer D66 weten waarom iedereen op de hoogte was van de fraude behalve de staatssecretaris.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vroeg de VVD’er waarom hij vorige week pas met negen nieuwe maatregelen kwam terwijl de fraude al veel langer aan het licht was gebracht door inspecteurs. Weekers komt later op dinsdag met een antwoord op de vragen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.