politiek

PvdA-staatssecretaris verzet zich tegen Diederik Samsom

02 mei 2013

PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma keert zich tegen PvdA-leider Diederik Samsom door op te roepen nieuwe afspraken te maken over de strafbaarstelling van illegaliteit. Samsom heeft al verschillende keren gezegd de afspraak in het Regeerakkoord niet opnieuw ter discussie te willen stellen.

Klijnsma zei woensdag tijdens een 1 mei-viering in het Groningse Aduard, meldt RTV Noord.

Vallen kabinet

De staatssecretaris van Sociale Zaken een deed een oproep aan zowel partijgenoten als coalitiegenoot VVD, om open te staan voor andere oplossingen.

‘De kwestie is een fundamentele zaak die je niet zomaar kunt wegpoetsen,’ aldus Klijnsma.

‘Of je laat het congres vallen, of je laat het kabinet vallen.’

Zin krijgen

Klijnsma verwees daarmee naar het PvdA-congres afgelopen zaterdag. Daar namen de sociaaldemocraten met een overweldigende meerderheid een motie aan tegen het strafbaar stellen van illegalen. Samsom legde de oproep naast zich neer.

‘Wij zijn hier nog steeds niet voor maar je kunt niet in alles je zin krijgen,’ zei Samsom voorafgaand aan het congres. De fractieleider wilde niet terugkomen op de afspraken die hierover zijn gemaakt met VVD.

PvdA-bewindslieden

Volgens Klijnsma ligt het onderwerp bij de negen PvdA-bewindslieden in het kabinet ‘zwaar op de maag’.

Samsom benadrukte woensdagavond in Pauw en Witteman, bijna tegelijkertijd met de oproep van Klijnsma, dat hij de strafbaarstelling van illegaliteit wil doorzetten. Het ‘systeem’ wordt er beter van en ‘afspraak is afspraak’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.