politiek

PvdA’er Terphuis staakt verzet strafbaarheid illegaliteit

10 mei 2013

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom hoeft er niet meer ‘alles aan te doen’ om de strafbaarheid van illegaliteit uit het Regeerakkoord te krijgen. De motie waarin dit is opgenomen, zal worden aangepast.

Dat gaf indiener van de motie, Sander Terphuis vrijdagavond schoorvoetend toe bij Pauw & Witteman. De partijtop heeft de nieuwe motie ‘omarmd’, zo liet Terphuis weten.

De opvallende koerswijziging van de blinde Iraanse vluchteling ging niet van harte. Hij zei nog altijd fel tegen de maatregel te zijn, maar gaf ook toe dat de kwestie voor veel verdeeldheid binnen de partij heeft gezorgd. Terphuis zei het belangrijker te vinden dat er een humaner illegalenbeleid komt in Nederland.

Geen verzet

Fractievoorzitter Diederik Samsom heeft in zeer duidelijke bewoordingen aangegeven dat hij niet op het verzet zit te wachten. ‘Afspraak is afspraak,’ zegt Samsom erover, doelend op het regeerakkoord van de PvdA en de VVD waarin de illegaliteitwet is opgenomen.

Koerswijziging

Het vermoeden bestaat dat Samsom een bezoek aan Terphuis heeft gebracht, maar dat wees de tot Nederlander genaturaliseerde Iraniër ferm van de hand.

De koerswijziging is hoe dan ook opvallend, omdat er afgelopen week vanuit de VVD geluiden opgingen dat een aanpassing van het plan bespreekbaar zou zijn.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.