politiek

Rechters waarschuwen Teeven voor enkelbanden

Door Shari Deira - 10 mei 2013

Strafrechters zijn tegen het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) om daders met een lichte straf naar huis te sturen met een enkelband. Ze vinden dat Teeven hiermee ten onrechte in de bevoegdheden van de rechterlijke macht treedt.

De Raad voor de Rechtspraak schrijft dit in een advies voor de staatssecretaris dat vrijdag openbaar wordt.

Onrust

De magistraten maken niet alleen bezwaar wat betreft hun eigen rol maar ze waarschuwen ook voor onrust in de samenleving. De Raad voor de Rechtspraak denkt dat de enkelband, die wordt ingezet bij straffen tot zes maanden cel, als mildere strafvorm wordt gezien.

Burgers hebben daar volgens de rechters gelijk in. ‘De rechter bepaalt op basis van alle omstandigheden de strafmaat en soort. Dat moet zo blijven,’ zegt raadsheer Peter Lemaire. De Raad is niet tegen de inzet van enkelbanden.

Bezuinigen

Teeven kondigde in maart aan dat op dertig plekken gevangenissen of tbs-klinieken gaan sluiten. Onder meer de Bijlmerbajes en een aantal oude koepelgevangenissen gaan dicht. Het kabinet wil op deze manier 340 miljoen euro bezuinigen.

Het aantal gevangeniscellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.