politiek

Zeven partijen zeggen vertrouwen op in staatssecretaris Weekers

14 mei 2013

Zeven oppositiepartijen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het vertrouwen opgezegd in staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Weekers overleefde de door het CDA ingediende motie van wantrouwen wel.

Alle oppositiepartijen, op ChristenUnie en de SGP na, zeiden hun vertrouwen in Weekers op.

Ze zijn niet tevreden met de manier waarop de staatssecretaris de vragen heeft beantwoord en zien ook geen heil meer in een bevredigend functioneren van Weekers.

Onvolwaardelijke steun

Maar doordat de PvdA en de VVD, gesteund door de ChristenUnie en SGP de staatssecretaris blijven steunen, zal de VVD’er zijn werk voort mogen zetten. Eerder op de avond zei hij ‘gemotiveerd’ te zijn en graag ‘de klus te willen klaren’.

Toch kwam Weekers alles behalve overtuigend over in de beantwoording van de vragen over het lek bij de toeslagen-afdeling van de Belastingdienst.

Kat en muis

Het debat liep uit op een kat- en muisspel tussen oppositie en staatssecretaris waarin die laatste zijn belagers voortdurend trakteerde op ontwijkende antwoorden.

Oppositiepartijen verwijten de staatssecretaris dat hij niet op de hoogte was van de omvangrijke toeslagenfraude die door Bulgaarse criminelen werd gepleegd. Weekers herhaalde daarop zijn standpunt dat hij niet op de hoogte kan en ook niet wil zijn van alle individuele gevallen die door de FIOD worden onderzocht.

Verwijten

Ook verweten de oppositieleden, met aan het front Wouter Koolmees van D66, Roland van Vliet van de PVV, Pieter Omtzigt van CDA en Farshad Bashir van de SP, de staatssecretaris dat hij na de uitzending van Brandpunt niet de FIOD heeft ingelicht. Weekers zei dat na lang aandringen dit wel via woordvoorders was gebeurd en dat ‘buitengewoon professionele’ dienst als de FIOD echt geen belletje van een bewindspersoon nodig heeft.

Aan het slot van het debat, het liep al tegen 2.00 in de nacht, herhaalde hij ondanks de motie nog altijd gemotiveerd te zijn om fraude aan te pakken en daarmee door te gaan in de tijd die hem gegeven wordt.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.