politiek

Minimumleeftijd voor alcohol gaat vanaf 1 januari naar 18 jaar

Door Anna Vossers - 18 juni 2013

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de minimumleeftijd voor alcohol naar 18 jaar te verhogen. Vanaf 1 januari 2014 wordt het voor jongeren onder 18 verboden om tabak te kopen en om alcohol bij zich te hebben.

Alleen D66 en de PVV stemden dinsdag in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel.

Gezondheidsschade

Door de nieuwe wet wordt zowel het kopen als het bezitten van alcohol voor jongeren verboden. Het wetsvoorstel kwam van de ChristenUnie, SGP, CDA en PvdA. De VVD had de wet later dan 1 januari willen laten ingaan, maar staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) had de Eerste Kamer voorgehouden: ‘Elke maand later is meer schade aan de gezondheid’.

Door de verhoging van de minimumleeftijd voor alcohol en tabak naar 18 jaar, moet het aantal gevallen van alcoholvergiftiging en ongelukken na alcoholgebruik omlaag gaan. Daarnaast zou het plan gezondheidswinst bij jongeren opleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.