politiek

Opgestapt PvdA-Kamerlid: ‘VVD bepaalt het buitenlandbeleid’

24 augustus 2013

Ex-Kamerlid Désirée Bonis zegt dat de VVD het buitenlandbeleid van het kabinet volledig bepaalt. Binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is geen ruimte voor een andere mening op het gebied van buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Daarom stapte Bonis afgelopen juni op.

Dat schrijft het ex-PvdA-Kamerlid zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Het is voor het eerst dat zij haar vertrek toelicht.

Syrië

Bonis was het niet eens met de Nederlandse standpunten over een Europese trainingsmissie in Mali en de status van de Palestijnen bij de Verenigde Naties. Het ex-Kamerlid was ook oud-ambassadeur in Syrië en wilde dat Nederland meer Syrische vluchtelingen zou opnemen.

De directe aanleiding om op te stappen was een debat waarin Bonis’ voorstel om niet zomaar nauwere banden met Israël aan te gaan, sterk werd afgezwakt en ontraden.

Bezuinigingen

Ook bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, een strenger vreemdelingenbeleid en de aanschaf van de JSF gingen haar te ver.

Volgens Bonis zouden Kamerleden van coalitiepartijen meer ruimte moeten hebben om eigen standpunten in te nemen en zaken te doen met de oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.