politiek

Opstelten: ‘Gemeenten mogen burgers met drones bespioneren’

Door Anna Vossers - 21 augustus 2013

Als het aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) ligt, krijgen bestuurders van gemeenten de mogelijkheid om inwoners en bezoekers in de gaten te houden met camera’s op kleine onbemande vliegtuigjes. De inzet van drones is onderdeel van zijn plannen om cameratoezicht gemakkelijker te maken.

Cameratoezicht, ook met vaste bewakingscamera’s, is momenteel aan allerlei regels gebonden. Omdat Opstelten wil dat burgers beter in de gaten gehouden kunnen worden, is hij bezig met een wetsvoorstel over flexibel cameratoezicht. Dat schrijft de krant Metro woensdag.

Ordeverstoring

‘Vliegend cameratoezicht en handcamera’s gedragen door bijzondere opsporingsambtenaren zijn niet uitgezonderd van de reikwijdte van het wetsvoorstel’, schrijft Opstelten in zijn voorstel. De minister stelt dat in gebieden met een ‘verhoogde kans op verstoring van de openbare orde’ niet altijd mogelijk is om voldoende agenten in te zetten, maar dat met camera’s toch een oogje in het zeil kan worden gehouden.

Opstelten wil dat burgemeesters en wethouders zelf over de inzet van de camera’s kunnen beslissen, zonder dat de gemeenteraad daar eerst over hoeft te vergaderen.

Tot nu toe worden de cameravliegtuigjes bij hoge uitzondering gebruikt voor opsporing van criminelen of voor het bekijken van mensenmassa’s bij grote evenementen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.