politiek

‘Ook VVD wil aardgaswinning in Groningen terugschroeven’

Door Shari Deira - 15 januari 2014

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er in Groningen minder naar gas moet worden geboord. De VVD was altijd terughoudend wat betreft het minder oppompen van gas, maar de partij draait nu bij.

‘Minder gas moet,’ zegt VVD-Kamerlid René Leegte woensdag in De Telegraaf. ‘Dat was sowieso al de bedoeling, omdat het aardgas in Slochteren opraakt.’

Compensatie

Leegte vindt niet alleen dat de aardgaswinning in Groningen moet worden teruggeschroefd, hij pleit ook voor een ruimhartige compensatieregeling voor de Groningers.

Naar verwachting neemt het kabinet vrijdag een besluit over het wel of niet terugdringen van de aardgaswinning. Hoewel het oppompen van gas de staatskas jaarlijks miljarden euro’s oplevert, groeit het protest.

In de noordelijke provincie hebben bijna dagelijks protesten plaats en ook commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) wil een riante compensatieregeling treffen voor de Groningers. Eerder deze maand zei hij dat er miljarden moeten naar het aardgasgebied in Noordoost-Groningen.

Rapport

Wat minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) zal doen, is nog de vraag. Ingewijden zeggen tegen de krant dat het kabinet in de maag zit met een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen waarin wordt geadviseerd de productie sterk te verminderen.

De kans op een hevige aardbeving zou steeds verder toenemen. SP, CDA, D66 en GroenLinks waren al voor het verminderen van de aardgaswinning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.