politiek

VVD: Islamitische Universiteit moet accreditatie verliezen

21 januari 2014

Als het aan de VVD ligt, verliest de Islamitische Universiteit in Rotterdam zijn accreditatie. De partij is het niet eens met uitspraken van de rector, die het gebruik van geweld zou goedkeuren.

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zal de kwestie woensdag aan de orde stellen in de vaste Tweede Kamercommissie voor onderwijs, meldt dagblad Trouw.

Plicht

Duisenberg verwijst naar de uitspraak van dr. Ahmet Akgündüz. Hij veroordeelde in juni de demonstranten die protesteerden tegen de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Akgündüz haalde een uitspraak aan van geestelijk leider Said Nursi (1877-1960): ‘Wij vervullen onze heilige taken altijd in de gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden.’

‘Dit kan je interpreteren als dat je geweld mag gebruiken,’ zegt Duisenberg. ‘Met dit soort uitspraken bevorder je segregatie en geen integratie.’ In oktober lag Akgündüz, zelf soennitisch, onder vuur vanwege zijn denigrerende uitspraak over alevitische moslims.

Accreditatie

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Islamitische Universiteit geen echte universiteit. De instelling biedt elf cursussen die zijn geaccrediteerd als HBO-opleiding. Als de instelling de accreditatie verliest, betekent dat niet meteen dat het de deuren moet sluiten.

Wel zal het verlies van accreditatie gevolgen hebben voor de overheidsfinanciering, de studiefinanciering van studenten en de waarde van diploma’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.