politiek

Nederland bevriest ontwikkelingshulp voor regering Uganda

24 februari 2014

Nederland bevriest de 7 miljoen euro die jaarlijks naar de regering van Uganda gaat. Reden hiervoor is de anti-homowet die de Ugandese president Yoweri Museveni maandag heeft ondertekend.

Het geld wordt jaarlijks uitgetrokken voor ‘het verstevigen van de rechtsstaat’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil ook dat in Europees verband de steun aan de Ugandese regering wordt opgeschort, melden de ministers Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking).

Celstraf

Het parlement in Uganda nam de wet in december al aan. Door de wet kunnen mensen die zich herhaaldelijk ‘schuldig’ maken aan homoseksuele activiteiten en een levenslange celstraf krijgen. Ugandezen die voor het eerst in overtreding zijn, kunnen een celstraf van veertien jaar krijgen.

Nederland maakt jaarlijks 23 miljoen euro over aan Uganda en stopt nu alleen het deel hiervan dat is bedoeld voor de Ugandese regering. Het geld dat is bestemd voor de bevolking en hulpclubs valt daar niet onder.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) zei eerder al dat Nederland maatregelen zal nemen als Museveni de wet zou ondertekenen. ‘Die wet is onacceptabel en kan niet zonder consequenties blijven.’ Hij spreekt van een slechte dag voor de mensenrechten in Uganda.

Asielzoekers

Vanwege de anti-homowet worden Ugandese asielzoekers van wie de homoseksualiteit geloofwaardig is, al niet uitgezet, meldde staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Museveni is waarschijnlijk niet onder de indruk van het buitenlandse protest. Na de ondertekening zei de president dat het Westen probeert zijn waarden aan Uganda op te leggen. ‘Het spijt me om te zien hoe jullie in het Westen leven, maar wij houden dat ook voor ons zelf.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.